7cuvinte mic

7 Cuvinte (2015)

7 Cuvinte este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-și fi iubit țara și credința. Timp de 16 ani trece prin experiențe-limită: reeducarea de la Pitești, cavoul morții din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o țară îngrozită de teroarea Securității, rostește în București „7 Cuvinte către tineri”, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat și condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebunești” de jertfă și înălțări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viața Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu îi lipsesc verva, sensibilitatea și umorul. 7 Cuvinte a fost produs de Abis Studio, Mănăstirea Diaconeşti şi Legenda Film si a fost admis la numeroase festivaluri atât în țară cât și peste hotare.

Cuvântul Ortodox: „Am fost la premiera filmului documentar 7 Cuvinte. Povestea unui biruitor, care relatează viață părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Deși știam o mare parte din mărturiile despre viața sa, documentarul a prilejuit o reîntâlnire la fel de copleșitoare ca prima oară, izvorâtă din mărimea duhovnicească absolut cuceritoare a părintelui.” Articolul intreg aici

Dan Micu, redactorul TVR: „Şi, ca într-o poveste de Paşte, din cei 21 de ani de temniţă comunistă şi experienţe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese împuţinat şi slăbit, ci fortificat şi sporit, dând contemporanilor săi şi, prin ei, posterităţii, dovada unei Omenii cu amprenta hieratică.” Articolul intreg aici

Filmul 7 Cuvinte a fost proiectat în peste 20 de orașe din România, precum și peste hotare la Bruxelles, Chişinău, Guadalajara, Londra, Viena.

Filmul 7 Cuvinte a fost produs de Abis Studio, Mănăstirea Diaconeşti şi Legenda Film şi a fost admis la numeroase festivaluri, atât în țară, cât și peste hotare.

  • Festivaluri naționale:

– Festivalul de Film Istoric, Râșnov

– Festivalul Vama sub lumini de Oscar,Vama Veche

– Docuart Festiva,l București

– Festivalul de Film Istoric, Vatra Dornei

  • Festivaluri internaționale:

– Warsaw Film Festival (Varșovia, Polonia)

– Hamburg Film Festival (Germania)

– Goteborg Film Festival (Suedia)

– One World International Human Rights, Praga (Cehia)

– Doc Point Helsinki Documentary Film Festival (Finlanda)

– Tempo Festival, Stockholm (Suedia)